Projects

Centre Sport & Santé - Dorigny-Lausanne (Swiss)

Centre Sport & Santé in Dorigny

Designed to promote health and well-being, this architectural complex achieves compositional simplicity while maintaining a continuous dialogue with the surrounding landscape
Author
Livio Salvadori
Architect
Studio Krüger e Kazan
Surfaces
FLOOR GRES
Year of completion
2012

Set in the urban context of Lausanne with a splendid view over Lake Geneva, the Centre Sport & Santé in Dorigny is conceived as a place devoted to health and well-being. The centre’s key activities include training, working on physical condition and bodily expression, and undergoing tests and checkups.
Designed by the practice Krüger & Kazan with a strong focus on environmental integration and assimilation into the existing urban landscape, the complex extends eastwards, its rounded shape marking the final element between the built portion of the site and the equipped outdoor spaces. With its large windows and spectacular terraced arcade, the building looks out over the equipped sports area immersed in the natural landscape.
The design brief was to create a building that would embody concepts of health and wellness. This was achieved through an idiom that combined formal simplicity with overall environmental quality, including skilful use of materials, a meticulous study of colours and a constant focus on natural light.
Individual sports activities require a large floor area, whereas team sports require a large height. The architect found a perfect solution to these very different spatial requirements by creating a compact yet unimposing volume that integrates with the surrounding built and natural landscape.
Externally, the architectural complex is highlighted by its façade solution, in which the modular elements of the continuous ceramic cladding enhance the building’s structural lattice while framing the windows and arcade openings. Applied using the ventilated façade technique with exposed mechanical couplings, the 80×80 cm Geotech series porcelain tiles from Floor Gres were used to create the external envelope, a textured and irregular surface with a pale colour and natural appearance. This ceramic shell serves as a unifying element in terms of texture and colour, reflecting light dynamically according to the time of day, changes in atmospheric conditions and the passing of the seasons.
The building observes fundamental principles of sustainable construction and adopts rigorous energy control systems. It was constructed in accordance with the MINERGIE-ECO registered quality label, which imposes the strictest criteria for heating energy and electricity consumption in Switzerland and Europe.

Tiles
Floor Gres, Geotech series
Type
porcelain stoneware
Sizes
80x80 cm
Colours
Textured
Technical characteristics
Water absorpion (ISO 10545-3): ≤0,1%
Chemical resistance (ISO 10545-13): ula ua uha
Resistance to deep abrasion (ISO 10545-6): ≤150 mm3
Stain resistance (ISO 10545-14): conforme
Frost resistance (ISO 10545-12): conforme
Modulus of rupture and breaking strength (ISO 10545-4): ≥ 45
Slip resistance (DIN 51130): R11
Thermal shock resistance (ISO 10545-9): conforme
Crazing resistance (ISO 10545-11): conforme
Linear thermal expansion (ISO 10545-8): conforme
Certifications and awards
LEED
Request Project info > Products Gallery >