Projects

Ca' Silis Residential Complex - Jesolo (VE)

Artifice and Nature

JESOLO (VE), TWO RESIDENTIAL BUILDINGS DESIGNED IN A TRUE VITRUVIAN SPIRIT CELEBRATE THE BEAUTY AND MODERN APPEAL OF TERRACOTTA
Author
Carlo Paganelli
Architect
Giovanni Nardini (Studio Associato Valentino Gerotto e Giovanni Nardini Architetti)
Surfaces
SANNINI
Year of completion
2008

With its close proximity to the historic attractions of Venice and its golden sandy beaches that are highly popular with tourists, Jesolo strategically combines two elements of outstanding beauty. This makes it an ideal location for an architecture that respects both the natural environment and the profound Vitruvian spirit of venustas, the beauty that Andrea Palladio amongst others was always careful to maintain. Ca’ Silis is an important residential complex (consisting of buildings with various functions including apartments, shops and public green spaces) extending over a fourteen hectare site located within a wide loop of the river Sile, which flows through parkland of around seventy thousand hectares. Amongst well-designed buildings that combine high standards of construction with high-quality commercial aesthetics, two buildings stand out for their strong focus on solutions of particular design quality. The buildings have two functional levels: the ground floors devoted to commercial spaces; the first floors for residential use with medium-sized apartments featuring solutions based on technologically advanced materials while keeping alive the local tradition of terracotta as the most widely used material. In this case terracotta is used in conjunction with cutting-edge installation systems. The facades of the entire complex are clad with various types of terracotta elements including thickness plates, decorative tiles and shaped extrados strips. These features are intended to meet eco-friendly design criteria by optimising the bioclimatic characteristics of the building and thereby assuring energy savings on the blind facade while at the same time reducing the direct influx of natural light in the solar screen sections. The use of glass with metallic connecting parts for structural surfaces (such as the distinctive wave-shaped cantilever roof) makes for a minimally invasive loadbearing structure, a sophisticated architectural detail with outstanding graphic impact. The architects have also skilfully designed some of the façade surfaces, splitting them up through the use of horizontal cuts and various values of interlinear spacing to create a formally composite architectural envelope consisting of mixed elements. The result is a protective screen made of terracotta elements with “litos” and “ground” finishes mounted by means of a mechanical system. The terracotta components are combined with other elements such as the large street-front windows that guarantee luminosity and visibility and the large glass and steel cantilever roof that delimits the building. The terracotta elements supplied by Sannini Impruneta are pre-washed with descaling acid detergent to remove efflorescence (a characteristics of this natural material) and treated with a siloxane microemulsion-based protective impregnating agent.

Tiles
Sannini Impruneta, Litos
Type
terracotta
Sizes
500x250x50 mm - 500x50x50 mm - 500x145x97 mm
Colours
natural
Technical characteristics
Water absorpion (ISO 10545-3): max 7%
Chemical resistance (ISO 10545-13): conforme
Stain resistance (ISO 10545-14): conforme
Frost resistance (ISO 10545-12): conforme
Thermal shock resistance (ISO 10545-9): conforme
Linear thermal expansion (ISO 10545-8): conforme
Request Project info > Products Gallery >