Projekte

International Terminal Brisbane Airport - Brisbane (AUS)

A triumph of light,
air and ceramics

The recent Brisbane airport terminal expansion project draws inspiration from the Queensland landscape
Autor
Elisa Montalti
Foto
C. F. Jones & D. Sandison
Planer
Chris Clarke
(BVN Architecture)
Belagflächen
CASALGRANDE PADANA
Distributon
Salvatore Ceramics
Baujahr
2008

Brisbane airport, Australia’s third busiest after Sydney and Melbourne, has undergone a major expansion project led by the Australian practice BVN Architecture.
The firm Bligh Voller Nield, led by Chris Clarke at head of planning and architectural design, was commissioned to carry through the entire Brisbane International Airport Terminal expansion project with the brief of upgrading the infrastructure to cope with an estimated 3,000 passengers per hour in the periods of highest traffic in 2012 and to allow for a further expansion in 2023.
Changes to passenger processing systems introduced subsequent to the airport’s construction as well as stricter security procedures made it necessary to carry through an overall reorganisation of the existing terminal, originally designed by Bligh Voller in 1995. Besides expanding and reorganising the existing terminal’s internal layout, the programme also focused on a number of strategic environmental criteria: collecting rainwater for use in toilets and irrigation; selection of drought-resistant plants for landscaping; generous use of interior natural light; where possible, appraisal and selection of eco-friendly materials.
With a view to ensuring seamless continuity between the old and the new, the expansion project sought to emulate the form and external appearance of the existing terminal while meeting the client’s request to maintain an atmosphere that would be „informal, friendly and clearly inspired by the Queensland landscape“. With this in mind, the project opted for natural lighting, a high degree of transparency, simple and minimalist details, and the use of natural materials and a choice of colours for the furnishings inspired by the landscape.
The concourse enlargement follows a different design concept to the terminal, based more on the idea of processing than destination. Rather than opting for a mundane rational grid layout, the architects chose a more dynamic seating arrangement, inspired by the idea of a meandering river.
The natural lighting in the concourse is also enhanced by a narrow 90 metre long skylight where an artwork has been installed. This installation, a lightweight, perforated structure, extends in a rotational direction interrupting the vertical influx of daylight. This creates a play of shadows on the walls and floors that elegantly echoes passengers‘ movements from one part of the concourse to another.
The Italian company Casalgrande Padana supplied the materials for the interior floor coverings of the spacious central concourse, the transit and distribution zones, the waiting and catering areas, and the functional and service spaces.
The colours for the surface coverings were chosen in continuity with the design of the interiors to ensure maximum refraction of natural light. The dominant texture is inspired by natural stone with a preference for Granitogres and Pietre Native collections, used in particular in the connecting spaces and the busiest public areas.

Fliesen
Casalgrande Padana
Granitogres (Unicolore, Granito 1 and 2) and Pietre Native (Meteor)
Produktart
porcelain stoneware
Formate
30x60 m
Farbstellungen
Absolute white, Ontario, Sahara, Napoli, White
Technische Eigenschaften
Water absorpion (ISO 10545-3): ≤ 0.1%
Chemical resistance (ISO 10545-13): no alteration
Resistance to deep abrasion (ISO 10545-6): high
Stain resistance (ISO 10545-14): conforme
Frost resistance (ISO 10545-12): conforme
Modulus of rupture and breaking strength (ISO 10545-4): 45-60 N/mm2
Slip resistance (DIN 51130): R10
Thermal shock resistance (ISO 10545-9): conforme
Linear thermal expansion (ISO 10545-8): conforme
Projektinformationen anfordern > Produktgalerie >